Sapori d'Italia + audio mp3 - Lingua e civiltà italiane attraverso la gastronomia: językowo-kulturowy kurs wiedzy o kuchni włoskiej.
Sapori d'Italia to kulinarna wędrówka po kraju słynącym z makaronów, oliwek i wina ujęta w formie praktycznego elementarza wiedzy na temat tej wyśmienitej i jedynej w swoim rodzaju kuchni.
Celem książki jest przedstawienie osobom uczącym się języka włoskiego bogatej kultury kulinarnej Włoch wraz z zestawem użytecznych informacji na temat specyfiki włoskich artykułów spożywczych i posiłków oraz kultury ich spożywania, przy jednoczesnym zaoferowaniu praktycznej nauki języka włoskiego na poziomach A2-B2.
Książka przybliża czytelnikowi najpopularniejsze dania, zwyczaje żywieniowe, tradycje regionalne oraz popularne specjały, dzięki którym włoska kuchnia wzbudza tak wielki zachwyt na całym świecie. Treści te prezentowane są w kontekście autentycznych sytuacji komunikacyjnych, dzięki czemu osoba korzystająca z książki ma możliwość poznawania żywej i prawdziwej kultury kulinarnej półwyspu Apenińskiego, w tym upodobań i gustów Włochów oraz znaczenia jakie w życiu mieszkańców Italii odgrywa jedzenie.
POZIOM TRUDNOŚCI JĘZYKOWEJ
Książka oferuje możliwość rozwijania znajomości języka włoskiego poziomach trudności od A2 do B2 realizując wybrane cele językowe ze szczególnym uwzględnieniem ludycznych i komunikacyjnych metod poznawania słownictwa, wyrażeń idiomatycznych i gramatyki.
ZASTOSOWANIE
Dzięki swojemu uniwersalnemu charakterowi i łatwości zastosowania książka może stanowić atrakcyjne urozmaicenie dowolnego kursu nauczania języka i kultury włoskiej na poziomach od A2 do B2. Z powodzeniem może być ona wykorzystywana również jako podręcznik bazowy na kursach języka i gastronomii włoskiej (kursy dla kelnerów, kucharzy i restauratorów).
BUDOWA KSIĄŻKI
Książka podzielona jest na dziesięć jednostek tematycznych. W ramach każdej jednostki poszczególne sekcje językowe skonstruowane są w sposób interaktywny i funkcjonalny umożliwiający natychmiastowe praktyczne zastosowanie poznanych słówek i struktur językowych. Ponadto każdej lekcji towarzyszy kilkuminutowy materiał wideo prezentujący sposoby przygotowania typowych włoskich potraw i napojów. Osoby korzystające z książki otrzymują dzięki temu możliwość nabycia praktycznej umiejętności samodzielnego przyrządzenia i skosztowania dań kuchni włoskiej.
Każda jednostka tematyczna książki zawiera:
-autentyczne dialogi prezentujące zwyczaje kulinarne i żywieniowe oraz styl życia Włochów,
-teksty o charakterze informacyjnym opisujące włoską kulturę,
-sekcje językowe i gramatyczne,
-słownictwo i wyrażenia idiomatyczne o tematyce gastronomicznej oraz ogólnej,
-dossier na temat jednego wybranego produktu spożywczego,
-przepis na typowe włoskie danie,
-sekcje poświęcone konfrontacji pod kątem tradycji i obyczajów kulinarnych we Włoszech i we własnym kraju.
SPIS ROZDZIAŁÓW:
- Il Risorgimento,
- Il brigantaggio,
- L'emigrazione,
- La questione sociale,
- La I Guerra Mondiale,
- Il fascismo,
- La Resistenza,
- Il secondo dopoguerra,
- Gli anni '60 e '70,
- L'Italia... oggi
W ZESTAWIE:
-nagrania dialogów z książki (do ściągnięcia online),
-materiał wideo prezentujący sposoby przyrządzania typowych włoskich potraw i napojów (do obejrzenia na stronie http://www.elionline.com/percorsi-italiani/),
-transkrypcje nagrań audio i rozwiązania do ćwiczeń z poszczególnych rozdziałów książki.
Do książki dostępny jest również przewodnik metodyczny dla nauczyciela.
SPIS TREŚCI:
Prefazione
1 L'Italia a tavola
2 Un aperitivo a Venezia
3 Italia... al dente!
4 Non solo pasta
5 Contorni d'Italia
6 La dolce vita
7 Viva Napoli!
8 Mangiando... in giro
9 Tutto in una volta!
9 L'Italia in festa
Trascrizioni e soluzioni
Autorzy: Giorgio Massei, Rosella Bellegamba
Kolekcja: Percorsi Italiani
Ilość stron: 96
Format: 21x29,7cm
ISBN: 9788853621177
Wydawnictwo ELI we współpracy z Edulingua (Laboratorio di Lingua e Cultura italiana), 2016