Sapori d'Italia + audio mp3

65,90 zł

Kurs wiedzy o kulturze kulinarnej Włoch - wędrówka po kraju słynącym z makaronów, oliwek i wina ujęta w formie praktycznego elementarza wiedzy na temat tej wyśmienitej i jedynej w swoim rodzaju kuchni.

Ilość
dostępne

Do darmowej dostawy brakuje 0,00 zł . Wysyłamy na nasz koszt od 0,00 zł
 

Wysyłka w 24h (oprócz dni wolnych od pracy)

 

12,90zł (Paczkomat), 15,90zł (DPD / Poczta)

 

Dla szkół i instytucji faktury na przelew 14 dni

 

Bezpieczne pakowanie

Sapori d'Italia + audio mp3 - Lingua e civiltà italiane attraverso la gastronomia: językowo-kulturowy kurs wiedzy o kuchni włoskiej.

Sapori d'Italia to kulinarna wędrówka po kraju słynącym z makaronów, oliwek i wina ujęta w formie praktycznego elementarza wiedzy na temat tej wyśmienitej i jedynej w swoim rodzaju kuchni.

Celem książki jest przedstawienie osobom uczącym się języka włoskiego bogatej kultury kulinarnej Włoch wraz z zestawem użytecznych informacji na temat specyfiki włoskich artykułów spożywczych i posiłków oraz kultury ich spożywania, przy jednoczesnym zaoferowaniu praktycznej nauki języka włoskiego na poziomach A2-B2.
 
Książka przybliża czytelnikowi najpopularniejsze dania, zwyczaje żywieniowe, tradycje regionalne oraz popularne specjały, dzięki którym włoska kuchnia wzbudza tak wielki zachwyt na całym świecie. Treści te prezentowane są w kontekście autentycznych sytuacji komunikacyjnych, dzięki czemu osoba korzystająca z książki ma możliwość poznawania  żywej i prawdziwej kultury kulinarnej półwyspu Apenińskiego, w tym upodobań i gustów Włochów oraz znaczenia jakie w życiu mieszkańców Italii odgrywa jedzenie.

POZIOM TRUDNOŚCI JĘZYKOWEJ
Książka oferuje możliwość rozwijania znajomości języka włoskiego poziomach trudności od A2 do B2 realizując wybrane cele językowe ze szczególnym uwzględnieniem ludycznych i komunikacyjnych metod poznawania słownictwa, wyrażeń idiomatycznych i gramatyki. 

ZASTOSOWANIE
Dzięki swojemu uniwersalnemu charakterowi i łatwości zastosowania książka może stanowić atrakcyjne urozmaicenie dowolnego kursu nauczania języka i kultury włoskiej na poziomach od A2 do B2. Z powodzeniem może być ona wykorzystywana również jako podręcznik bazowy na kursach języka i gastronomii włoskiej (kursy dla kelnerów, kucharzy i restauratorów).

BUDOWA KSIĄŻKI
Książka podzielona jest na dziesięć jednostek tematycznych. W ramach każdej jednostki poszczególne sekcje językowe skonstruowane są w sposób interaktywny i funkcjonalny umożliwiający natychmiastowe praktyczne zastosowanie poznanych słówek i struktur językowych. Ponadto każdej lekcji towarzyszy kilkuminutowy materiał wideo prezentujący sposoby przygotowania typowych włoskich potraw i napojów. Osoby korzystające z książki otrzymują dzięki temu możliwość nabycia praktycznej umiejętności samodzielnego przyrządzenia i skosztowania dań kuchni włoskiej.  

Każda jednostka tematyczna książki zawiera:
-autentyczne dialogi prezentujące zwyczaje kulinarne i żywieniowe oraz styl życia Włochów,
-teksty o charakterze informacyjnym opisujące włoską kulturę,
-sekcje językowe i gramatyczne, 
-słownictwo i wyrażenia idiomatyczne o tematyce gastronomicznej oraz ogólnej,
-dossier na temat jednego wybranego produktu spożywczego,
-przepis na typowe włoskie danie,
-sekcje poświęcone konfrontacji pod kątem tradycji i obyczajów kulinarnych we Włoszech i we własnym kraju.

SPIS ROZDZIAŁÓW:
- Il Risorgimento,
- Il brigantaggio,
- L'emigrazione,
- La questione sociale,
- La I Guerra Mondiale,
- Il fascismo,
- La Resistenza,
- Il secondo dopoguerra,
- Gli anni '60 e '70,
- L'Italia... oggi

W ZESTAWIE:
-nagrania dialogów z książki (do ściągnięcia online),
-materiał wideo prezentujący sposoby przyrządzania typowych włoskich potraw i napojów (do obejrzenia na stronie http://www.elionline.com/percorsi-italiani/),
-transkrypcje nagrań audio i rozwiązania do ćwiczeń z poszczególnych rozdziałów książki.

Do książki dostępny jest również przewodnik metodyczny dla nauczyciela.

SPIS TREŚCI:
Prefazione
1 L'Italia a tavola
2 Un aperitivo a Venezia
3 Italia... al dente!
4 Non solo pasta
5 Contorni d'Italia
6 La dolce vita
7 Viva Napoli!
8 Mangiando... in giro
9 Tutto in una volta!
9 L'Italia in festa
Trascrizioni e soluzioni

Autorzy: Giorgio Massei, Rosella Bellegamba
Kolekcja: Percorsi Italiani
Ilość stron: 96
Format: 21x29,7cm
ISBN: 9788853621177
Wydawnictwo ELI we współpracy z Edulingua (Laboratorio di Lingua e Cultura italiana), 2016

9788853621177
9788853621177
9788853621177

Opis

Profil edukacyjny
CLIL - zintegrowane nauczanie przedmiotowo-jezykowe
Kulturówka włoski - Włochy, Półwysep Apeniński, dziedzictwo kulturowe Włoch i kultura włoska na świecie

Sapori d'Italia + audio mp3 - Lingua e civiltà italiane attraverso la gastronomia

“Sapori d'Italia” è un viaggio nel patrimonio gastronomico del nostro Paese per conoscere i piatti, le abitudini alimentari più diffuse, le tradizioni regionali e le eccellenze produttive che rendono la cucina italiana amata in tutto il mondo. Ciò avviene attraverso situazioni comunicative autentiche che permettono di collocare la nostra cultura gastronomica in contesti reali e vivi, valorizzando il significato del cibo e del gusto nella vita quotidiana degli italiani, al di là degli stereotipi percepiti all'estero.

Il volume è diviso in 10 percorsi tematici che contengono obiettivi linguistici per una progressione dal livello A2 al B2, con particolare enfasi su modalità ludiche e collaborative per apprendere il lessico e le espressioni idiomatiche. 'Sapori d’Italia' costituisce, quindi, il testo ideale per un corso monografico dedicato alla gastronomia italiana o un interessante completamento di qualsiasi corso d'italiano di livello intermedio.

Le sezioni linguistiche sono funzionali ai momenti pratici ed interattivi in cui gli studenti devono riutilizzare quanto appreso. Inoltre, in ogni percorso è presentato un video che mostra la preparazione di alcune ricette tipiche: gli studenti sono guidati in attività pratiche per cucinare alcuni tra i piatti più famosi della cucina italiana.

Ogni percorso permette di lavorare in modo integrato su:
- dialoghi autentici sulle abitudini alimentari e sullo stile di vita degli italiani
- testi informativi di tipo culturale
- argomenti linguistici e grammaticali
- lessico ed espressioni idiomatiche del linguaggio gastronomico e della lingua italiana in generale
- scheda tematica su un prodotto enogastronomico italiano di eccellenza ricetta di un piatto tipico italiano
- confronto interculturale

Completano il volume:
- l'audio mp3 con i dialoghi
- le video-ricette disponibili gratuitamente
- una Guida per l’insegnante con schede supplementari

Le ricette presenti nel volume e online sono:
- Spritz
- Crostini al gorgonzola con pere e noci
- Spaghetti alla carbonara
- Polpette al sugo
- Caponata
- Tiramisù
- Pizza Margherita
- Tortellini

“Sapori d'Italia” is a journey into the culinary heritage of Italy to discover the dishes, traditions, regional products and eating habits that make up the Italian cuisine so loved throughout the world. The journey will take you through authentic communicative situations that place the Italian food culture in real-life contexts, highlighting the significance of food and flavors in the daily lives of Italians, beyond the stereotypes perceived abroad. The volume is divided into 8 thematic modules which contain language goals for a linguistic progression from level A2 to B2, with particular emphasis on playful and collaborative methods of acquisition of vocabulary and idiomatic expressions. "Sapori d’Italia" is therefore the ideal text for a specialized course on Italian gastronomy or an engaging addition to any intermediate-level Italian course. The functional language sections present practical and interactive situations in which students are asked to reuse what they have learned before. Furthermore, each chapter contains a video showing the preparation of a typical recipe: students are guided in practical activities to prepare some of the most famous dishes of the Italian cuisine.

Each module presents the following contents in an integrated way:
- authentic dialogues on the eating habits and lifestyle of Italians
- informative cultural texts
- linguistic and grammatical topics
- vocabulary and idiomatic expression dealing with the language of gastronomy and the Italian language in general
- informative text on an exceptional wine or food product of Italy
- recipe of a typical Italian dish
- intercultural discussion

The book is completed by:
- an audio mp3 files with dialogues
- video recipes available free of charge on the site www.elionline.com/percorsiitaliani
- an Instructor’s Resource Manual with additional activities

The recipes available in the book and online are:
- Spritz
- Gorgonzola crostini with pear and walnuts
- Spaghetti alla carbonara
- Meatballs with sauce
- Caponata
- Tiramisu
- Pizza Margherita
- Tortellini


di Giorgio Massei, Rosella Bellegamba
Serie: Percorsi Italiani
96 pagine a colori
Formato: 21x29,7cm
ISBN: 9788853621177
Editore: ELI & Edulingua (Laboratorio di Lingua e Cultura italiana), 2016

Rated 4.50 on the scale 1 - 5 based on 2 customer reviews
Zweryfikowany zakup

Bel libro

Kompendium wiedzy na temat popularnych aspektów kuchni włoskiej i jej typowych dań. Przy okazji przyjemna do czytania, oglądania i naśladowania.

Zweryfikowany zakup

Każdy zostanie fanem włoskiej kuchni.

Książka zarówno dla pasjonatów kuchni włoskiej, jak i dla tych którym wydaje się albo, że ją znają, albo, że nie jest to temat godny uwagi. Oczywiście mamy tu do czynienia z podręcznikiem do włoskiego z dziedziny kulturowo-cywilizacyjnej, ale jest on napisany w tak pasjonujący sposób, że przeglądając go nie sposób się nie zachwycać. Do tego mamy bardzo ciekawe materiały video. Można więc wykorzystać go do typowej nauki włoskiego, jako "kulturówkę" lub wręcz czytać i przeglądać dla przyjemności. Myślę, że będzie ona też dokonała dla osób jeżdżących do Włoch i pragnących wdrożyć się w specyfikę włoskich kulinariów i włoskiego stylu życia. Będzie też stanowić doskonałe źródło wiedzy dla osób pracujących w branży restauratorskiej.

Klienci, którzy zakupili ten produkt, zakupili również:

Blog