La nuova cucina professionale + quaderno + Dizionario di enogastronomia in 5 lingue

109,00 zł

La nuova cucina professionale + quaderno operativo Bardzo obszerny włoski podręcznik przygotowujący do pracy w zawodach związanych z żywieniem, gastronomią oraz restauratorstwem. Książka w szczegółowy sposób prezentuje kwestie: • kultury, historii i roli żywienia, • składników...

Ilość
dostępne

Do darmowej dostawy brakuje 0,00 zł . Wysyłamy na nasz koszt od 0,00 zł
 

Wysyłka w 24h (oprócz dni wolnych od pracy)

 

12,90zł (Paczkomat), 15,90zł (DPD / Poczta)

 

Dla szkół i instytucji faktury na przelew 14 dni

 

Bezpieczne pakowanie

La nuova cucina professionale + quaderno operativo

Bardzo obszerny włoski podręcznik przygotowujący do pracy w zawodach związanych z żywieniem, gastronomią oraz restauratorstwem.

Książka w szczegółowy sposób prezentuje kwestie:
• kultury, historii i roli żywienia,
• składników pokarmowych i ich znaczenia w diecie człowieka,
• bezpieczeństwa żywienia,
• form żywienia zbiorowego,
• roli i układania menu,
• zarządzania zespołem,
• kontroli kosztów,
• nowoczesnych form restauracyjnych,
• organizacji bufetu,
• technik obróbki różnych rodzajów żywności i przygotowywania posiłków,
• specyfiki kuchni poszczególnych regionów Włoch,
• specyfiki kuchni międzynarodowej.

Podręcznik niezbędny dla każdego, komu potrzebne jest językowe lub merytoryczne przygotowanie do wykonywania zawodów w branży gastronomicznej i restauratorskiej we Włoszech lub w Polsce przy obsłudze gości zagranicznych.

Zakup książki umożliwia korzystanie z kursu w wersji elektronicznej dostępnego online i zawierającego materiały wideo i treści uzupełniające uaktualniane o najnowsze informacje o obowiązujących uregulowaniach prawnych związanych z branżą gastronomiczną i żywieniową.

W zestawie znajduje się 48-stronicowy zeszyt Quaderno operativo zawierający testy i ćwiczenia weryfikujące wiedzę z zakresu treści przedstawionych w podręczniku.

Do zestawu dołączony jest słownik Dizionario di enogastronomia in cinque lingue - italiano / inglese / francese / spagnolo / tedesco

Słownik przeznaczony między innymi dla hotelarzy, restauratorów, kelnerów oraz osób przygotowujących się do pracy w tych zawodach. Przydatny każdemu, kto pragnie pogłębić swoją znajomość terminologii gastronomicznej, poznać typowe dania kuchni włoskiej i europejskiej, nauczyć się rozumieć praz poprawnie tłumaczyć przepisy kulinarne. Stanowi praktyczne narzędzie ułatwiające opracowanie w wielu językach karty dań oraz skuteczną i poprawną językowo komunikację z obcojęzycznym klientem.

Słownik zawiera:
• Ponad 25.000 haseł i tłumaczeń z definicjami w języku włoskim i angielskim oraz odpowiednikami w językach: francuskim, hiszpańskim i niemieckim,
• ponad 40 stron z tablicami prezentującymi w formie obrazkowej i tłumaczeniami na pięć języków produkty spożywcze, narzędzia i wyposażenie kuchenne oraz typowe produkty i dania kulinarne,
• terminy związane z żywieniem, gastronomią, winoznawstwem, składnikami pokarmowymi i typowymi produktami spożywczymi,
• 344 strony, format: 21,5x15cmm ISBN/ EAN: 9788888719481

ilość stron: 494 (+48 quaderno operativo)
format: 26x22cm
wyd ALMA - PLAN 2015
ISBN/EAN: 9788888719450

9788888719450
9788888719450
9788888719450

Macroarea A
Cucina e salute

Oltre all’analisi della normativa igienico-sanitaria, la trattazione si occupa dei metodi di conservazione. In connessione con l’analisi dell’apparato digerente e degli aspetti nutrizionali, particolare attenzione è rivolta alla relazione tra alimentazione e benessere psico-fisico, al valore preventivo dell’alimentazione equilibrata, alle diete e alle combinazioni alimentari.

Macroarea B
Gli aspetti organizzativi

Partendo dall’analisi del mercato ristorativo, delle tendenze della neo-ristorazione e del menu, questa macroarea esamina gli aspetti organizzativi e gestionali dell’impresa ristorativa, concentrandosi sull’organizzazione del lavoro, sullo staff management e sulla gestione delle risorse umane. Contenuto fondamentale è l’esame del controllo dei costi, che considera sia la componente food sia quella beverage. In chiusura sono illustrati il catering, il banqueting e l’organizzazione di servizi a buffet.

Macroarea C
Le tecniche di preparazione degli alimenti

Questa macroarea propone l’esame dettagliato delle tecniche di preparazione di carni e prodotti ittici. Sviluppa tutti gli aspetti inerenti le tecniche di cottura e le modificazioni a carico degli alimenti durante questa fase. Propone contenuti altamente professionalizzanti di pasticceria, illustrando i metodi e le tecniche per la realizzazione dei principali prodotti.

Macroarea D
La cucina, le cucine

La trattazione analizza la cucina italiana attraverso le sue regioni, ciascuna presentata attraverso il territorio e i prodotti, le specialità, le preparazioni tipici e i sapori che la caratterizzano. A ciascuna di esse è stata associata una ricetta d’autore, opera deiMaestri di ALMA. La cucina internazionale è presentata, invece, attraverso una selezione di ricette raccolte con il contributo dei centri di formazione del network internazionale di ALMA.