La Buona Lombardia - ritratti eccellenti di una regione da gustare
Książka poświęcona szeroko pojętej kulturze kulinarnej Lombardii przybliżająca czytelnikowi zwyczaje, tradycje i specjały tego wyjątkowego włoskiego regionu uosabiającego styl, dobry smak oraz sztukę łączenia prostoty z elegancją.
Poszczególne rozdziały tej bogato ilustrowanej publikacji opisują konkretne miejsca i osoby wykonujące profesje związane z uprawą, przetwórstwem i wyrobem specjalności regionalnych (dania, wina, sery itp.) oraz restauratorstwem.
Książka przybliża blisko czterdzieści pełnych życia i koloru sylwetek wraz z opisami, zdjęciami i adresami miejsc ich działalności (gospodarstwa, restauracje, sklepy) w miastach takich jak Mediolan, Como, Lecco, Monza Brianza, Cremona, Mantova, Brescia, Bergamo, Sondrio oraz Varese.
Lektura tej książki będzie nie tylko źródłem zachwytów nad wspaniałością kuchni włoskiej, ale i praktycznym przewodnikiem dla osób chcących odwiedzić ten region. Uświadomi także czytelnikowi rolę, jaką w życiu mieszkańców Italii odgrywa jedzenie oraz dlaczego włoska kuchnia wzbudza tak wielki zachwyt na całym świecie.
Autorzy: Laura Tajoli, Carmen Rando
Format: 26,5x19,5cm
Ilość stron: 312
wyd. ALMA - PLAN
ISBN: 9788899059194