Podręcznik Flash on English for Cooking, Catering & Reception + audio mp3 - angielski dla kucharzy, kelnerów i restauratorów
Tematyka i słownictwo zawodowe: angielski w gastronomii, cateringu i restauratorstwie / English for Catering Industry
Książka z kolekcji Flash on English - ESP Series wraz z nagraniami audio mp3 do pobrania.
Książka powstała z myślą o osobach poszukujących pracy lub pracujących w branży restauratorskiej i cateringowej (kucharzy, kelnerów, kierowników sali/restauracji, barmanów) oraz uczniów i studentów na kierunkach związanych z żywieniem i hotelarstwem.
Podręcznik przeznaczony jest dla osób znających język angielski ogólny na poziomach A2-B1. Prezentuje elementarne zagadnienia związane z problematyką organizacji pracy, przygotowywania potraw, obsługi gości restauracyjnych i hotelowych, bezpieczeństwa żywienia, rozwiązywania sytuacji problemowych, jak również dostarcza podstawowego słownictwa, wyrażeń i struktur użytecznych w typowych sytuacjach komunikacyjnych.
Książka, obok prezentacji specyficznego słownictwa związanego z poszczególnymi zagadnieniami, kładzie nacisk na ćwiczenie umiejętności językowych w zakresie rozumienia ze słuchu (listening), rozumienia tekstu (reading) oraz mówienia (speaking).
• Struktura: Książka podzielona jest na trzynaście 4-stronicowych rozdziałów, z których każdy dotyczy specyficznego obszaru przedmiotowego lub sytuacji komunikacyjnej i składa się z:
- 3 lub 4 sekcji prezentujących w formie zwięzłych artykułów różne aspekty omawianego zagadnienia,
- serii ćwiczeń sprawdzających zrozumienie przeczytanych tekstów,
- zestawu praktycznych informacji dodatkowych na temat specyfiki branży w postaci rysunków, wykresów i zdjęć,
- glosariusza prezentującego wybrane słownictwo wraz z transkrypcją fonetyczną poszczególnych słówek.
• Zalety: książka umożliwia poznanie specyficznego słownictwa branżowego oraz dostarcza praktycznej wiedzy na temat zagadnień z zakresu cateringu i restauratorstwa.
• Zastosowanie: ze względu na swój uniwersalny charakter i łatwość zastosowania książka może stanowić uzupełnienie dowolnego kursu nauczania języka angielskiego na poziomach od A2 do B1. Z powodzeniem może być ona wykorzystywana jako podręcznik wiodący lub towarzyszący w ramach kursów językowych i kształcenia zawodowego z zakresu żywienia i restauratorstwa. Książka dedykowana także do wykorzystania w szkołach branżowych (tzw. język obcy zawodowy JOZ) i na uczelniach kształcących na kierunkach związanych z gastronomią i restauratorstwem.
• Rodzaje języka zawodowego i branżowego oferowane w książce:
- angielski w restauracji,
- angielski w cateringu,
- angielski w gastronomii,
- angielski w kuchni,
- angielski w gotowaniu,
- angielski w żywieniu,
- angielski w hotelarstwie.
• Poziom trudności językowej: A2/B1
• Grupa docelowa: młodzież, dorośli
• Materiały dla ucznia:
- podręcznik,
- nagrania audio mp3.
• Materiały dla nauczyciela: (zobacz pełną specyfikację)
- rozwiązania do ćwiczeń,
- transkrypcje nagrań audio,
- spis zagadnień i tematów leksykalnych według rozdziałów i sprawności językowych.
Dodatkowo (w przypadku wykorzystania książki w ramach języka obcego zawodowego w szkole średniej):
- arkusze ćwiczeniowe integrujące treści kształcenia zawodowego z ogólnym i przygotowaniem do matury,
- wprowadzenie metodyczne dotyczące nauczania języka obcego zawodowego w szkole średniej.
• Spis tematów z książki:
- An Introduction to the Catering Industry
- The Restaurant: Meet the Staff
- Clothes and Personal Hygiene
- In the Kitchen
- Different Foods, Different Cooking Methods
- Preparing the Menu
- Pastry
- Safety & Nutrition
- Serving Techniques
- International Cooking
- At the Bar
- At the Reception
- Problems and Complaints
- Recipes
• Tematyka książki: praca w branży restauratorskiej
• Kolekcja Flash on English - ESP Series to seria książek poświęconych rozwijaniu znajomości słownictwa i wyrażeń angielskich związanych z tematyką branżową i specjalistyczną.
Autor: Catrin E. Morris
Seria: ESP (English for Specific Purposes) Series
Ilość stron: 64
Format: 21x29,7cm
ISBN 9788853622129