Cucina e ristorazione: włoski w kuchni i restauratorstwie - język zawodowy i specjalistyczny: podręcznik dla kucharzy, kelnerów i pracowników branży gastronomicznej - książka z serii Italiano per il lavoro.
• Tematyka: włoski w gastronomii, kateringu i restauratorstwie.
• Grupa docelowa: Podręcznik przeznaczony jest dla osób uczących się języka włoskiego na poziomie od B1 wzwyż, w tym szczególności dla:
- osób przygotowujących się do podjęcia pracy we Włoszech w branży restauratorskiej (kucharzy, kelnerów, kierowników sali/restauracji, barmanów), a także przyszłych pilotów wycieczek i rezydentów turystycznych;
- uczniów i studentów na kierunkach związanych z żywieniem, hotelarstwem i turystyką;
- italianistów i tłumaczy mających styczność z zagadnieniami dotyczącymi gastronomii i restauratorstwa.
• Zawartość: Podręcznik omawia elementarne zagadnienia związane z organizacją pracy, przygotowywaniem potraw, obsługą gości restauracyjnych, bezpieczeństwem żywienia, rozwiązywaniem sytuacji problemowych ucząc jednocześnie podstawowego słownictwa, wyrażeń i struktur przydatnych w typowych sytuacjach komunikacyjnych.
• Poziom trudności językowej: B1/B2
• Struktura: podręcznik podzielony jest na osiemnaście rozdziałów poświęconych głównym zagadnieniom związanym z pracą w restauracji. Każdy rozdział zawiera:
- merytoryczne omówienie danego zagadnienia,
- praktyczne glosariusze w formie tekstowej i rysunkowej,
- ćwiczenia sprawdzające zrozumienie prezentowanego tematu oraz specyficznej terminologii.
• Zastosowanie: ze względu na łatwość zastosowania książka może stanowić narzędzie nauki samodzielnej lub podręcznik wiodący na kursach językowych przygotowujących do podjęcia pracy w sektorze gastronomicznym i hotelarskim we Włoszech.
• Spis rozdziałów z książki:
- Introduzione alla ristorazione
- Il personale di un ristorante
- Uniforme e igiene personale
- In cucina
- Le procedure di sicurezza
- Alimentazione e salute
- Conservare, preparare e cuocere
- Preparare il menù
- I lievitati
- I primi piatti
- I secondi piatti
- La pasticceria
- I prodotti italiani e la cucina regionale
- I vini e formaggi
- Il mondo bio e la nutrizione
- Il servizio
- Al bar
- Problemi e lamentele
- Prendiamoci...
- Soluzioni e trascrizioni
• Szczegółowy rozkład materiału w formie PDF w zakładce "do pobrania".
• Materiały dodatkowe: podręcznikowi towarzyszą następujące materiały do pobrania:
- nagrania audio: do ściągnięcia w formie plików mp3 (link w książce) lub za pośrednictwem aplikacji EliLink,
- materiały dodatkowe i ćwiczenia: (link w książce).
• Seria: Italiano per il lavoro to książki poświęcone rozwijaniu znajomości słownictwa włoskiego związanego z tematyką branżową i specjalistyczną.
Autor: Mariangela Trasi
Seria: Italiano per il lavoro
Ilość stron: 96
Format: 21x29,7cm
Rok wydania: 2022
ISBN: 9788853628916